Tyko o Maja

Många minns väl Tyko som initiativtagare till fotbollen i Härnevi, när han kom hem från Norge, där hans intresse för fotboll tänts. Det var under Tykos ledning som den första fotbollsplanen kom till på en vret och fotbollen blev ett faktum. Tyko var även en känd varmkorvförsäljare vid olika evenemang i Härnevi med omnejd.

TykoHösten bjöd på regn och rusk men Tyko var en uppfinningsrik man och det resulterade i att han kom på ett nytt sätt att skyla sädeskärvarna på åkrarna, för att de inte skulle utsättas för så mycket regn och säden ta åt sig vatten.  En skyl sattes upp i vanlig ordning med fem par band,  som han provade på en äng med vårvete, tillhörande lantbrukare G. Falk och Johansson. Till tak användes två band som man lade rotända mot rotända och sköt ihop, de greppade nu i varandra och ett tak bildades samt att de sluttade utåt sidorna så vattnet kunde rinna av. De underliggande kärvarna var nu skyddade även om takkärvarna tog lite stryk. Är säden lång kan man förstås öka ut antalet par band i skylen, underströk Johansson. Såväl Johansson som Falk var nöjda med skylningssättet, banden i skylarna var vid inkörningen av bästa kvalitet, däremot hade takbanden tagit lite skada av nederbörden.
Tyko var också en hejare på att spela på näver, han lärde även ut hur man spelade på syrens-blad och grässtrån. Om jag inte minns fel så var även sågen ett instrument som han fick fram toner på.
gl3-019_std
När inte TV´n var uppfunnen, var kortleken ett sätt att träffas och gemensamt fördriva några timmar med kortspel.

Maja i köket

Hans maka Maja var alltid snäll, glad och sjöng ofta när hon jobbade. De bodde i Torpen i ett hus de hyrde av kommunen. Här är Maja i deras kök. Många barn gick i söndagsskolan i Missionshuset, som invigdes  den 16 januari 1916, där Maja spelade och sjöng med barnen. Både på gitarr och orgel. Det var alltid roligt att gå till Maja, så jag smet ofta iväg till henne, vi bodde ju grannar. Tyko var jag arg på för han sköt ekorrar. Huset de bodde i tv. Missionshuset th.
Vanja Pettersson

Härnevi ålderdomshem/Huset de bodde i    Missionshuset. 1jpg

 

 

 

 

 

 

Senaste inläggen