Minnen från

 Minnen från förr i tiden.

Innan tvättmaskinen var uppfunnen, var det vanligt med tvättstugor som det fanns en vedeldad pannmur i, där fick de elda för att få sitt varmvatten, det tvättades alltid storbyk. De kunde heller inte tvätta så ofta, utan fick göra det under vår till höst. När tvätten var klar och det fanns varmvatten över fick vi bada i baljorna. Torka tvätten fick de göra ute på tvättlinor eller på linor uppspända på kattvinden. Materialen i kläderna var oftast bomull, lin och ylle.
sköljmaskinFör att få släta lakan och Mangeln 1dukar mm. hade en del gårdar inskaffat en stor mangel, som det var stora tunga stenblock lagda uppå för att de skulle få bra tryck när man manglade. Den var tung att rulla fram och tillbaka, så kvinnorna fick hjälpas åt, en på varje sida som drog, det ansågs väl inte att det var karlgöra.mangel 2

Telefon fanns bara installerad på en del gårdar, vilket innebar att de som inte hade egen telefon gick och lånade av den som hade. Det var från början en telefonväxel man ringde till, som sedan kopplade vidare. Växlarna fanns på vissa utlokaliserade ställen i bygden, en växel fanns i Äs affär och den var bara öppen vissa tider på dygnet. På senare år byggdes en automatisk telefonväxel, huset finns kvar än idag och har ytterligare moderniserats.
(Hur kunde vi klara oss utan mobiltelefon?)

Redan innan man börjat skolan var det många sysslor som man fick hjälpa till med på gården.
Hönsen skulle ha mat, det skulle plockas ägg och göras rent i deras hus, läggas in ny halm för dem att sparka i, samt i äggredena. Övriga djur skulle också ha sin matranson, man gjorde det man kunde. Ibland stack korna ut från hagen, rev ner stängslet, gräset är ju alltid grönare på andra sidan eller om det var säden som doftade gott, kanske var det mygg attacker som fick dem att rymma.
Mota in och ut korna, mjölka fick man göra när man klarade av det, flaskorna var tunga att bära, en mjölkbil kom och hämtade dem vid byns gemensamma mjölkpall vid stora vägen. Mjölken kontrollerades med jämna mellanrum, flera grannar kom också med sina kannor och köpte mjölk direkt från gården. Då fick de ju både mjölk och grädde som kunde skummas av. De sattes också filbunke dvs. mjölk som fick surna, den stod uppe på spiskupan, varje gård hade sin speciella fil-kultur.
Sätta potatis, rensa ogräs och ta upp knölarna på hösten. Grönsakslanden, rabatter, och på grusgångar, växte ogräs som skulle bort, det var inte så roligt jobb men det blev fint när det var gjort. Plocka bär i alla formen och gå i skogen och plocka svamp var avkopplande och gav ett lugn.

Köra traktor var roligt, jag var inte gammal när jag första gången gjorde det, jag nådde inte ner till pedalerna om jag satt utan fick stå och bara köra runt – runt. Det första var att räfsa ihop hö, som de övriga skulle hässja.
Vanja Pettersson

Senaste inläggen