HBK

Härnevi bollklubb ( HBK ) bildades 1922,
Här är en berättelse om klubbens verksamhet, fram till 60-årsjubileet 1982.
Initiativtagare var Tyko Johansson, han var nyligen hemkommen från Norge där hans intresse för fotboll tänts. Han kom att bli den första ”fotbollsdiktatorn” i Härnevi. Det var under Tykos ledning som den första fotbollsplanen tillkom på ett vret ca. 200 m nord-väst om nuvarande fotbollsplan. På denna plan spelade klubben sin första match mot Frösthult med slutresultat 1-1. Det historiska laget bestod av Sven Pettersson,Karl Johansson, Karl Malmberg, Helge Ågren, Olle Berg, Anton Lilja, Herbert Karlsson, Tyko Johansson, Elis Wihlen, Bertil Johansson och Harald Karlsson.

Omkring 1925 flyttades fotbollsspelandet till den plats där nuvarande plan ligger. När intresset tilltog, kunde klubben ställa upp med två lag. När Tyko fått fart på fotbollen överlät han ledningen till Karl Johansson ”Skomakar-Kalle” 1927 deltog klubben för första gången i seriesammanhang, i en sk. ”sockenserie”.
Året därpå 1928, kunde klubben fira sin första serie seger. När Härnevi började i seriespel inköptes klubbens första dräkter, svart-vitrandiga tröjor och svarta byxor. Den dräkten byttes efter några år till blått/vitt.

1929 byggde klubben sitt första omklädningsrum som fick tjänstgöra till 1939.Värt att notera är också att de första målnäten som klubben blev ägare till, knöts av Herbert Karlsson. På 1930 talet anslöt sig klubben till Upplands Fotbollsförbund och fick delta i Västupplandsserien med bl.a. Vittinge och Morgongåva som motståndarlag. Härnevi hade då ett bra lag. Karl Johansson, Uno Eklund, Ragnar Lilja, Helge Ågren, Joel pettersson, Erik Johansson, Bertil Björk, Einar Eriksson, Evert Halling, Valdemar Bokvist och Herbert Karlsson, de spelade 25 matcher under året, 1938/39 var den första serie segern ett faktum.
I början av 30-talet ingick terränglöpning i klubbens program. vid en tävling 1932 tog Härnevi hem sitt första lagpris genom Bertil Johansson, Birger Karlsson och Bertil Lindholm.
I mitten av 30-talet hade klubben även ett damlag i fotboll. Det fanns också ett starkt Bandylag. En kort period var brottning en gren.
Skidåkning, År 1938 genomfördes det första Härneviloppet, ca.70-80 startande. Banan var krävande då den gick uppför åsarna vid Äs.1947 tog Härnevi hem lagpriset i trippel loppet som kördes i Vallby-Veckholm och på Äsåsen.
Allan Eriksson berättar om en skidtur under 40-talet. Det var 17 åkare som åkte på skaren in till Enköping en månljus kväll. Väl inne i stan tog snön slut, det fick bli en kaffepaus, sedan var det dax för hemfärd igen, det blev en sträcka på drygt två mil tur o retur.
1938 fick klubben hyra en fin björkhage, den gjordes till en vacker festplats och var i bruk till 1957. Under åren som gick byggdes en ny dansbana, den hade en björk stående mitt i banan. Den var byggd så det även gick att framföra teatrar. Det var cykelns tidevarv så långa karavaner med cyklister kom till festplatsen.
Under 40- talet gick fotbollen på lågvarv, 1949/50 blixtrade A-laget till och tog hem serieseger. Likaså under 50-talet var det skiftande framgångar.1953 tog laget hem vandringspriset i triangelturneringen.

1957 startade bordtennis som en del i verksamheten, den grenen blomstrade som bäst under 60-talet, 1971 vann herrjuniorerna DM. Avståndet mellan matchorterna blev längre och dyrare att resa, vilket ledde till att bordtennisen blev vilande från matcher.

I början av 80- talet fanns både ett flicklag och 2 pojklag. Under de gångna 60 åren har klubben haft många bra spelare, likaså många bra ledare och övriga ansvariga för verksamheten som varit.
DSCN0284.jpg 22 
Klubbhuset byggdes också 1968 och stod klart till invigningen den 30 juni 1968 av den nya bollplanen. Ove Lindholm bär fanan, bl.a. Putte Kock var gäst, han går i mitten.
HBK 1
Övre raden: Holger, Gutte, Sivert, Martin, Bengt, Birger, ? ?

Nedre: ? Tore, Bertil, ? , ?

 

 

 

 

Senaste inläggen