Klockargården

skanna0001

Klockargården / Sergeant bostället 1/2 mtl.
Var ett officersboställe och disponerades av en sergeant från Salbergs kompani, Kungliga Vestmanlands regemente U-län.Huset flyttades till L:a Härnevi från Kyrkbyn i mitten på 1950 talet, i hopp om att det skulle bli en hembygdsgård.

Huset var en gåva från från Frida och Edvin Eriksson St. Härnevi. Åren gick, tyvärr föll eldsjälarna i projektet ifrån och huset föll i glömska. Man ska inte glömma att vid den tiden började fler och fler att ha ett avlönat arbete, så fritiden räckte nog inte till, för att helhjärtat jobba frivilligt med projektet.

Huset stod på arrenderad mark och kontraktet löpte ut. Hembygdsföreningen har med alla medel i flera år försökt att hitta en lämplig plats att flytta huset till, tex. vid Härbret som tidigare flyttats från samma plats till Kyrkstallarna vid Kyrkan. Båda husen på bilden th. innehåller museiföremål från forna dagar. Tanken var att få allt samlat på ett ställe och fortsätta upprustningen av Klockargården. Tyvärr har inte myndigheterna varit av samma åsikt. Det hela slutade med att det inte fanns någon plats att uppbringa som godkändes. Hembygdsföreningens årsmötet beslutade att ge upp och det hela slutade med att huset annonserades ut och har nu sålts.

Köparen ( en otroligt arbetsam kille) har tillsammans med flera hjälpande händer montera ner huset bit för bit och tagit tillvara allt som gick. Med hjälp av fotografier samt att allt märktes upp, transporterade han hem hela huset som plockepinn.

IMG_3001 dörrar IMG_2221.jpg aaRoffe Lindholm o Mårten SIMG_2991.jpg aaÅke med lastmaskin o Stina åker medOve Lindholm o Rune AdelhagIMG_2994. aajpgIMG_2999 bbaa IMG_2998

Här ska huset byggas upp igen, den nya grunden till huset börjar ta form. Mycket underjobb innan huset kan byggas upp. Betongblock som grundstenarna sätts fast mot. Det blir en undervåning med huset ovanpå pga. att det är en sluttning ner mot vattnet. Istället för en stor lada som revs, har det nu byggts ett radhus ovanför, men de har klara papper på att det kommer ett hus här som delvis skymmer sjöutsikten.

aa IMG_1220IMG_1243DSC_0033IMG_1890 IMG_1902IMG_1899

 

 

 

 

Senaste inläggen